"Az emberi kultúrának a tudomány az alapja, ezért kell a legszélesebb körben terjeszteni."
/Bay Zoltán/

Figyelem! Ez a weblap már nem frissül, hanem a Természet Világa archív oldalaként működik tovább. Kérjük, látogasson el megújult honlapunkra:  https://termvil.hu

XXVII. Diákpályázatunk
eredménye

2018. július
ÚJ KÜLÖNSZÁMAINK!


Tartalom
Tartalom, Előszó
Tartalom
Tartalom
Tartalom, Előszó
A különszámról

RÉGEBBI SZÁMAINK ÁRA 

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy a 2015. évi és az azelőtti lapszámaink kedvezményesen, 500 forintos áron megvásárolhatók kiadónkban (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16.).  A TERMÉSZET VILÁGA A FACEBOOKON

AHOL OLVASÓINK HOZZÁJUTHATNAK A TERMÉSZET VILÁGÁHOZ
(a Lapker folyóiratunkat árusító helyei)
Újabb helyek
Ára: 780 Ft, előfizetőknek: 670 Ft, előfizetés

LAPSZÁMAINK MÁR DIGITÁLIS VÁLTOZATBAN IS MEG-
VÁSÁROLHATÓK!


Filmklub az Akadémián

„Simonyi Károly veszít”
Cikk a Forrás folyóiratban
Pillanatképek az Erdős-konferenciáról 

Biológiai Háttéranyag (frissítve!)
A Természet Világa az Apáczai Líceumban
Szentágothai-év, 2012
Az atomoktól a csillagokig

HELYÜNK SZELLEME
Genius loci. A XX. század Budapesten készült. Ezt a némileg túlzó címet adta Václav Smil a Nature 2001. január 4-i számában megjelent írásának, melyet folyóiratunkban is közzétettünk. Abban a folyóiratban, amely - s ezt bizton állíthatjuk  - 142 éven át Budapesten készült. Szerkesztőségünk ez idő alatt szinte mindig a főváros jól körülhatárolt kis területén, a mai VIII. kerületben működött. -->

FELHÍVÁS
Minden barátunkhoz, szerzőnkhöz, olvasónkhoz szólunk, aki szereti a lapunkat. A folyóirat 140. évében sok-sok helyen olyan előadást, rendezvényt szerveztünk, ahol a Természet Világára emlékezve a tudomány lángja világított. Milyen jó lenne, ha a sort idén is folytatva Kárpát-medence szerte legalább 140 helyen felgyulladna ilyen kis mécses! Ezeknek a rendezvényeknek a helyszínét, idejét, szervezőjének nevét dokumentáljuk, lapunkban folyamatosan közreadjuk. Ha kérik, megpróbálunk jó előadókkal, személyes jelenlétükkel is segíteni munkájukat. Igyekszünk lapszámainkból is eljuttatni ajándékpéldányokat a minket megtisztelő eseményekre. 
Lámpások

2017. október

Mit takar a személyre szabott célzott tumorterápia? A módszer, amelyet célzott vagy irányított daganatterápiának neveznek, azon alapszik, hogy olyan anyagokkal támadják a ráksejteket, amelyek nagy szelektivitással ismerik fel a beteg sejteket. Ezzel az eljárással az egészséges szövetek megkímélhetőek, csökkentve a terápia káros mellékhatásait és javítva a paciens életminőségét a kezelés alatt. (Mező Gábor−Kiss Krisztina−Biri-Kovács Beáta−Oláhné Szabó Rita: Személyre szabott rákgyógyítás)Nagy hálózatokkal a minket körülvevő világban lépten-nyomon találkozhatunk, gondoljunk csak az elektromos vezetékek vagy a közúti közlekedés kiterjedt hálózatára vagy akár az internetre és az emberi agyra, amelyek mind a komplex hálózatok, elmélet és alkalmazás szempontjából egyaránt fontos megjelenési formái. Hálózatokon időben változó folyamatokkal modellezhető többek között egy populáción belüli fertőzés, például az influenza terjedésének lefolyása, amelynek során egyedek beteggé válnak és meggyógyulnak. (Besenyei Ádám–Bodó Ágnes: Hálózatok, járványok és a változás egyenletei)


A kalcium-karbonát- vagy szilíciumdioxid-vázak feloldódásával mésziszap vagy iszap képződik. Ha a helyhez kötött vázképző szervezetek egymásra épülnek, az ilyen geológiai felépítmények óriási méreteket érhetnek el, melyek megváltoztathatják a helyi topográfiát is, sőt lokálisan az óceáni áramlatoknak is más utakat szabhatnak. Az ilyen, élő szervezetek által létrehozott képződményeket nevezzük zátonyoknak, melyek a fanerozoikum, az elmúlt 545 millió év során a legmagasabb biodiverzitású tengeri életközösségeknek nyújtottak otthont. (Trájer Attila: Ősföldtani zátonytörténelem)


Emlékeznek még, milyen tavaszunk volt idén? Akad, aki hidegre, más pedig enyhére, melegre emlékszik. Pátkai Zsolt meteorológus immár évek óta, negyedévenként jelentkező rovata segít. Nos, a szokásosnál jóval melegebb márciust éltünk át; 2–4 fokkal melegebb volt az utóbbi 30 év átlagánál. A szokatlan enyheségnek áprilisban meglett a böjtje: havazás, fagy és viharos szél egyaránt előfordult, a növényi kultúrákban jelentős károk keletkeztek. A Bükkben, Bánkúton 80–90 (!) cm között változott a hótakaró vastagsága, de májusban is kaptunk hideget, meleget, sőt heves zivatarokat is. (Pátkai Zsolt: 2017 tavaszának időjárása) 


 Az interneten bonyolított, az Év gombája cím elnyeréséért folytatott szavazáson az utolsó körben a sátántinóru (Rubroboletus satanas), a farkastinóru (Caloboletus calopus) mellett a világító tölcsérgomba (Omphalotus olearius) maradt még versenyben. Végül toronymagasan ez utóbbi, hazánkban elterjedt, gyakori, feltűnő gombafaj került ki a versenyből győztesen, és ezzel egy dekoratív megjelenésű, ám mérgező gombafaj, a világító tölcsérgomba kapta az Év gombája megtisztelő címet. (Locsmándi Csaba–Vasas Gizella: A világító tölcsérgomba)A szülőföldemen áthaladó kicsiny patakot a mai térképek Lánycsók−Marázai-patak névvel jelölik. Az első térképeken még Mühlbach néven szerepel, ami abból származik, hogy egykor több vízimalom állt a patak mentén. Mára ezek eltűntek, megszűntek.  Munkámmal bemutatom a település és az itteni vizek történetét, remélve, ezzel is hozzájárulok ahhoz, hogy a vidék ismertebbé váljon. (Csötönyi Viktor: A Lánycsók–Marázai-patak)

Tudomány emberközelben
Beszélgetések-emlékezések

Bemutatkozás
  Fiatal kutatók, kutatójelöltek

Viták a tudomány körül

Kutatások, cikkek az OTKA támogatásával
(2010-2011-ben: PUB-I 83273)
(2012-2013-ban: PUB-I 106 681)
(2014-ben: PUB-I 111 142)
(2015. január – 2016. január: PUB-I 114 505)

PLANETÁRIUMI AJÁNLÓ

Természetvédelmi válogatásunk
Válogatás a fizika éve alkalmából
Fizikát népszerűsítő filmek
Az atomoktól a csillagokig


Keresés a termvil.hu/archiv domain alatt:

X-Aknák

A honlapot Internet Explorerre és 1024*768-as felbontásra optimalizáltuk.