Ismeretterjesztő cikkpályázati eredményhirdetés a Növényi Egészség Éve alkalmából

Az idei esztendő, 2020 a Növényi Egészség Éve. Ebből az alkalomból a miskolci „Jedlik Ányos” TIT és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, partnerségben a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságával ismeretterjesztő cikkpályázatot hirdetett tudományos kutatóknak és középiskolai tanároknak. A pályázat céljául tűzték ki, hogy a szakemberek a tágan értelmezett növényi témájú ismeretterjesztés tudományos hátterét és összefüggéseit közérthető módon közkinccsé tegyék.

A pályázatot három kategóriában – Élet és Tudomány, Természet Világa és Valóság – lehetett benyújtani, s pályázni csak eredeti, máshol még nem közölt, illetve máshova közlésre be nem küldött cikkel lehetett. A kéziratokat a miskolci „Jedlik Ányos” TIT és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat által felkért zsűri bírálta el.

Az eredmények:

Élet és Tudomány kategória díjazottja: Kisvarga Szilvia (Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet) Táplálás és simogatás a növényvédelem szolgálatában című kéziratával.

Valóság kategória díjazottja: Iványi Márton (Agrárminisztérium) A filoxéra mint társadalmi, növényegészségügyi és borágazati kihívás című kéziratával.

Természet Világa kategória:

  1. díjas: Máthé Csaba (Debreceni Egyetem TTK Növénytani Tanszék) A növényi sejt dinamikája és gyógyulása című kéziratával;
  2. díjas: Fekete Réka (Debreceni Egyetem TTK Növénytani Tanszék) Növényi stopposok – sótűrő növények terjedése a közutak mentén című kéziratával.

A zsűri e kategóriában dicsérettel közlésre javasolta Poór Péter (Szegedi Tudományegyetem, TTIK, BI Növénybiológiai Tanszék) A növények védekezése a sötétben – Mindig aktívak-e az antioxidánsok? című kéziratával.

A zsűri által meghatározott helyezések elnyerői pénzdíjazásban részesülnek.

A projektet a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

   

Természet Világa